Foto: Johanna Svedberg 

Att ta en tur till IKEA kan faktiskt ge dig oväntat många bra idéer till det stundande bröllopet. Delar av deras sortiment gör sig nämligen mycket bra i bröllopssammanhang. Vi bjuder på fem IKEA-hacks* som gör gott för bröllopsbudgeten.

Tygservetter

För er som själv sätter ihop er egen bröllopsdukning har Ikea har ett gäng klassiska kökshanddukar i olika färger och mönster som när de används i rätt sammanhang kan fungera riktigt fint som tygservetter. Kanske särskilt om du ska ha ett bröllop med bohemisk eller lantlig känsla? Vips är du en bra bit på väg till en middagsdukning som känns sådär genomtänkt - men till en riktigt bra peng. 

Om man inte känner att just denna stil passar bröllopet kan man göra som Fanny Staaf tipsade om i Bröllopspodden (lyssna HÄR) – köp metervara i en färg du gillar och klipp till tygservetter. Enkelt men briljant - och billigt!

Tips från bilden ovan;

Tekla kökshandduk, 5 kr styck. Finns i röd/vit. 

Elly kökshandduk i olika mönster, 19 kr för fyra stycken. Finns i blå/vit och grön/vit.

Foto: Johanna Svedberg

Spetsa till det

Spets är en klassiker och fint i många sammanhang och former. Såklart passande om man kör ett väldigt romantiskt tema på sitt bröllop, och även en fullträff på vintage eller lantbröllopet. Men kontrasten kan även bli fin när det får hänga med i mer "ruffiga" lokaler. Så här fint kan det hur som helst bli när man använder gardiner som bordsduk (eller löpare). Här har jag använt Alvine spetsgardiner 79 kr för två längder = 2 dukar, eller en lång!   

För att inte spetsen ska ligga direkt på bordet så kan man ha vita bomullstyget Ditte under, 29 kr/metern. Även tyllgardinen Lilly, 29 kr/paret, känns lätt att hitta användningsområden för – som till exempel backdrop för vigselcermonin eller varför inte ett alternativ till tältväggar. Se hur jag gjorde på bilden ovan!

Bildkälla: Buzzfeed

Släpp loss din inre konstnär

Du som har grymma handstils-skills kan med hjälp av Måla ritstativ till exempel hälsa dina gäster välkomna eller peka dom i rätt riktning mot baren. Eller skriv ner er meny, en personlig hälsning, dikt, låttext eller citat. Kostar 199 kr och stativet kan målas i valfri färg.

Det var några av mina personliga IKEA-hacks favoriter. För fler tips, googla eller gör en Pinterest-sökning på ”IKEA wedding hacks” och du kan hitta hur många smarta och kul lösningar som helst. 

En ram för många tillfällen

Tolsby ram kostar bara 9 pix stycket och kan användas både till bordsnummer och om ni vill skriva ett meddelande till era gäster – som vilken hashtag ni har för bröllopet (viktigt!). Finns i vitt men kan målas i vilken färg som helst. Foto ovan, mitten.

För utomhusbröllopet

Tyvärr är vi ju inte bortskämda med ljumna kvällar i detta land så det kan vara en god idé att köpa ett gäng Polarvide filtar som dina gäster kan vira om sig när natten faller på. Finns bland annat i grått och vitt och kostar 29 kr/st. Foto ovan, längst till höger.

Det var allt för den här gången, ses snart igen!

Kram, Nadia

* Ett hack är internetspråk för ett trick som gör livet lite enklare